Hoe kun je je rijbewijs kwijtraken? Een waarschuwing voor alle automobilisten
In Nederland heb je met je rijbewijs vrijheid: het geeft je de mogelijkheid om overal naartoe te gaan, of het nu om werk, studie of vrije tijd gaat. Maar die vrijheid kan snel verdwijnen als je niet oplet. Er zijn verschillende manieren waarop je je rijbewijs kunt verliezen, en helaas zijn ze vaak sneller een feit dan je denkt. In deze blog zetten we de belangrijkste redenen op een rij, zodat je kunt voorkomen dat jij je rijbewijs kwijtraakt.
1. Te veel alcohol op? Rijbewijs kwijt!
Een van de meest voorkomende redenen om je rijbewijs te verliezen is rijden onder invloed van alcohol of drugs. Als je meer drinkt dan de wettelijke limiet van 0,5 promille (voor beginnend bestuurders is dat 0,2 promille), kan de politie je rijbewijs ter plaatse in beslag nemen. Bij een alcoholtest boven de 1,3 promille kan een langere ontneming van je rijbewijs volgen, en in sommige gevallen kan je rijbewijs zelfs permanent ingenomen worden. Bovendien kun je een fikse boete krijgen en in sommige gevallen zelfs een gevangenisstraf.
2. Te hard rijden: snelheidsduivels opgelet!
Te hard rijden kan je veel kosten, zowel financieel als letterlijk. Als je aanzienlijk boven de snelheidslimiet rijdt, kan de politie je rijbewijs ter plaatse innemen. Voor hogere snelheden (bijvoorbeeld meer dan 50 km/u boven de limiet) wordt het verlies van je rijbewijs vaak onmiddellijk opgelegd, en dit kan voor langere tijd zijn. Het is dus niet alleen de boete die op je wacht, maar ook de schade aan je vrijheid.
3. Een verkeersdelict begaan
Een ernstige overtreding van de verkeersregels, zoals rijden door rood of het veroorzaken van een ernstig ongeluk, kan eveneens leiden tot het verlies van je rijbewijs. Als je betrokken bent bij een ongeluk en je wordt als schuldige beschouwd, kan het OM besluiten je rijbewijs in te trekken, zeker als er sprake is van letsel of dodelijke slachtoffers.
4. Zonder rijbewijs rijden
Het klinkt misschien logisch, maar toch: rijden zonder rijbewijs is een misdrijf. Als je geen geldig rijbewijs hebt (bijvoorbeeld doordat het verlopen is of je het nog nooit hebt gehaald), kun je ook voor een langere tijd niet meer achter het stuur zitten als je betrapt wordt. Je kunt dan niet alleen je rijbewijs kwijtraken, maar ook een forse boete krijgen en in sommige gevallen zelfs gevangenisstraf.
5. Medische redenen
Soms kan het rijbewijs ook om medische redenen worden ingetrokken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een plotselinge ziekte die je rijvaardigheid beïnvloedt, zoals een beroerte, epilepsie of blindheid. In zulke gevallen moet je je rijvaardigheid laten beoordelen door een arts, en in sommige gevallen kan het zijn dat je rijbewijs niet wordt hersteld.
Wat kun je doen als je je rijbewijs kwijt bent?
Ben je je rijbewijs verloren door een overtreding? Geen paniek, je kunt vaak in beroep gaan. Als je denkt dat de beslissing onterecht is, kun je via een advocaat bezwaar maken of in beroep gaan bij de rechter. Zeker bij langdurige of permanente intrekking is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Je hebt mogelijk recht op herziening of een (gedeeltelijke) terugkeer van je rijbewijs.
Dus, houd je aan de verkeersregels, rij veilig en let goed op je alcoholconsumptie! De weg naar je vrijheid moet niet eindigen in een bocht waar je je rijbewijs kwijtraakt.
Heb je vragen over verkeersrecht of ben je je rijbewijs kwijt? Neem contact op met onze strafrechtadvocaat. Wij staan klaar om je te helpen!