Hoe kun je je rij­be­wijs kwijt­ra­ken? Een waar­schu­wing voor alle au­to­mo­bi­lis­ten

Gepubliceerd op .

In Ne­der­land heb je met je rij­be­wijs vrij­heid: het geeft je de mo­ge­lijk­heid om over­al naar­toe te gaan, of het nu om werk, stu­die of vrije tijd gaat. Maar die vrij­heid kan snel ver­dwij­nen als je niet op­let. Er zijn ver­schil­len­de ma­nie­ren waar­op je je rij­be­wijs kunt ver­lie­zen, en he­laas zijn ze vaak snel­ler een feit dan je den­kt. In deze blog zet­ten we de be­lang­rijkste re­de­nen op een rij, zo­dat je kunt voor­ko­men dat jij je rij­be­wijs kwijt­raakt.

1. Te veel al­co­hol op? Rij­be­wijs kwijt!

Een van de meest voor­ko­men­de re­de­nen om je rij­be­wijs te ver­lie­zen is rij­den on­der in­vloed van al­co­hol of drugs. Als je meer drin­kt dan de wet­te­lijke li­miet van 0,5 pro­mil­le (voor be­gin­nend be­stuur­ders is dat 0,2 pro­mil­le), kan de po­li­tie je rij­be­wijs ter plaat­se in be­slag ne­men. Bij een al­co­hol­test bo­ven de 1,3 pro­mil­le kan een lan­ge­re ont­ne­ming van je rij­be­wijs vol­gen, en in som­mi­ge ge­val­len kan je rij­be­wijs zelfs per­ma­nent in­ge­no­men wor­den. Bo­ven­dien kun je een fik­se boete krij­gen en in som­mi­ge ge­val­len zelfs een ge­van­ge­nis­straf.

2. Te hard rij­den: snel­heids­dui­vels op­ge­let!

Te hard rij­den kan je veel kos­ten, zo­wel fi­nan­ci­eel als let­ter­lijk. Als je aan­zien­lijk bo­ven de snel­heids­li­miet rijdt, kan de po­li­tie je rij­be­wijs ter plaat­se in­ne­men. Voor ho­ge­re snel­he­den (bij­voor­beeld meer dan 50 km/u bo­ven de li­miet) wor­dt het ver­lies van je rij­be­wijs vaak on­mid­del­lijk op­ge­le­gd, en dit kan voor lan­ge­re tijd zijn. Het is dus niet al­leen de boete die op je wacht, maar ook de scha­de aan je vrij­heid.

3. Een ver­keers­de­lict be­gaan

Een ern­sti­ge over­tre­ding van de ver­keers­re­gels, zo­als rij­den door rood of het ver­oor­za­ken van een ern­stig on­ge­luk, kan even­eens lei­den tot het ver­lies van je rij­be­wijs. Als je be­trok­ken bent bij een on­ge­luk en je wor­dt als schul­di­ge be­schouwd, kan het OM be­slui­ten je rij­be­wijs in te trek­ken, ze­ker als er sprake is van let­sel of do­de­lijke slacht­of­fers.

4. Zon­der rij­be­wijs rij­den

Het klin­kt mis­schien lo­gisch, maar toch: rij­den zon­der rij­be­wijs is een mis­drijf. Als je geen gel­dig rij­be­wijs hebt (bij­voor­beeld door­dat het ver­lo­pen is of je het nog nooit hebt ge­haald), kun je ook voor een lan­ge­re tijd niet meer ach­ter het stuur zit­ten als je be­trapt wor­dt. Je kunt dan niet al­leen je rij­be­wijs kwijt­ra­ken, maar ook een for­se boete krij­gen en in som­mi­ge ge­val­len zelfs ge­van­ge­nis­straf.

5. Me­di­sche re­de­nen

Soms kan het rij­be­wijs ook om me­di­sche re­de­nen wor­den in­ge­trok­ken. Dit kan bij­voor­beeld het ge­val zijn bij een plot­se­lin­ge ziekte die je rij­vaar­dig­heid be­ïn­vloe­dt, zo­als een be­roerte, epi­lep­sie of blind­heid. In zulke ge­val­len moet je je rij­vaar­dig­heid la­ten be­oor­de­len door een arts, en in som­mi­ge ge­val­len kan het zijn dat je rij­be­wijs niet wor­dt her­steld.

Wat kun je doen als je je rij­be­wijs kwijt bent?

Ben je je rij­be­wijs ver­lo­ren door een over­tre­ding? Geen pa­niek, je kunt vaak in be­roep gaan. Als je den­kt dat de be­slis­sing on­te­recht is, kun je via een ad­vo­caat be­zwaar ma­ken of in be­roep gaan bij de rech­ter. Ze­ker bij lang­du­ri­ge of per­ma­nente in­trek­king is het ver­stan­dig om ju­ri­disch ad­vies in te win­nen. Je hebt mo­ge­lijk recht op her­zie­ning of een (ge­deel­te­lijke) te­rug­keer van je rij­be­wijs.

Dus, houd je aan de ver­keers­re­gels, rij vei­lig en let goed op je al­co­hol­con­sump­tie! De weg naar je vrij­heid moet niet ein­di­gen in een bocht waar je je rij­be­wijs kwijt­raakt.

Heb je vra­gen over ver­keers­recht of ben je je rij­be­wijs kwijt? Neem con­tact op met onze straf­recht­ad­vo­caat. Wij staan klaar om je te hel­pen!